Wat doe je bij NCOD Publiekszaken?

In augustus 2011 ben ik bij NCOD Publiekszaken begonnen, waarbij ik verschillende rollen heb. Ik ben inhoudelijk adviseur, maar tegelijk ook docent. In de dagelijkse praktijk ben ik bezig met een breder scala aan werkzaamheden. Hierbij kun je denken aan: intakes bij gemeenten over opleidingsbehoeften op het gebied van Burgerzaken, uiteenzettingen maken op basis van een opleidingsvraag, offertes opstellen voor opleidingen, het maken van planningen voor de docenten (training in huis), het inhoudelijk geven van trainingen binnen het veld Burgerzaken of detachering binnen het volledige werkveld van Publiekszaken.

Een dag uit het leven van...

Een gemiddelde dag is er één met variatie. Op tijd in de auto naar een gemeentehuis voor een opleiding op maat uit het opleidingsplan. Samen met de medewerkers en leidinggevenden gaan we aan dit plan invulling geven. Eerder heb ik de onderwerpen persoonsregistraties Burgerlijke stand en Basisregistratie personen behandeld. Vandaag staat de kerntaak ‘Dienstverlening, documenten en verzoeken’ (ofwel de paspoorten en rijbewijzen) op het programma.

De ochtend vliegt voorbij met alle –vaak verrassende- aspecten. We bespreken veel vraagstukken. Zo hebben we het bijvoorbeeld over welke reisdocumenten verstrekt kunnen worden. Verder gaan we dieper in op het proces van een aanvraag. Aan het eind van de ochtend geef ik de medewerkers een opdracht mee. ’s Middags volgt hetzelfde programma voor een andere groep, zodat de dienstverlening binnen de afdeling door kan blijven gaan. Aan het eind van de middag hebben we veel besproken en ga ik tevreden huiswaarts.

Waarom is het leuk om voor NCOD te werken?

NCOD heeft goede ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf en werkt met korte lijnen tussen adviseurs en leidinggevenden. Dit werkt voor mij erg prettig! Verschillende aspecten maken het leuk om voor NCOD te werken. Zoals de grote diversiteit, maar ook het feit dat je een volledig product (van begin tot eind) kunt leveren. Adviseren over de toepasbaarheid van bestaande en nieuwe procedures of opleidingsbehoeften maken het compleet.